tirsdag 5. november 2013

#16 Bitter jul

Til nå har jeg lagt ut oppskriftene mine på http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi.  Men da jeg satt sammen oppskriften til årets juleøl ble det litt for tydelig at dette verktøyet, som for all del er både godt og gratis, har sine begrensninger.  Så her kommer en renskrevet oppskrift:





#16 Bitter JulStyle: Engelsk Strong Bitter (ESB)
Statistics
Volume:25 liters
Boil Volume:30 liters
OG:1054
BG:1045
FG:
Alcohol:5.4 % by vol.
Colour:32 EBC (Copper / reddish brown)
Bitterness:37 IBU
BU/GU:0.68


Fermentables
Maris Otter Pale Malt5EBC4000g
Red Crystal400EBC100g
Amber Malt125EBC200g
Caramel Malt mørk90EBC200g
Aromatic Malt 5050EBC1000g
Biscuit Malt 50 EBC50EBC300g
Crystal Malt 120120EBC200g
Mash schedule: 68-66°C 60min


Hops
Fuggle5%alpha70g60minutes
Fuggle5%alpha30g5minutes
Fermentation
Yeast: Safale S-04
Fermented at 20 degrees C for 14 days.
Comments:
Årets juleøl, en sterk bitter med noen forsøksvise juletoner i maltsammensetningen. Håper den blir nokså rød av farge.



Humle 30 g FWH, 40 g ved kok (60'), 30 g @5'.

Oppskriften på Beercalc ser slik ut: http://haandbryg.dk/cgi-bin/beercalc.cgi?pick=%2316%20Bitter%20Jul&mine=&sort=date&stylesort=0&numshow=100&namesearch=Bitter%20Jul&brewersearch=Arvid%20Gr%F8tting
…og «problemet» er at malt-typene jeg har brukt ikke står i menyen.  Så da ble det en ny blog i stedet.

2 kommentarer:

  1. SG=1013 nå. Smaken minner overraskende mye om juleøl. Litt skarp, men så er den jo heller ikke ferdig gjæret.

    SvarSlett
  2. Flasket på FG=1011 i dag, noe som gir 5,6% alkohol (før karbonering).

    Det ble 44 flasker á ½L, med ett Coopers-karboneringsdrops pr. flaske.

    SvarSlett